Geschiedenis Ghana

De naam Ghana komt van het Ghanese Rijk, wat noordelijker in de Sahelzone lag en wat bestond tussen de achtste en elfde eeuw en een belangrijke regionale economische macht was. Dit rijk bestond totdat de Almoravidleider en verspreider van de Islam Abu Bakr de hoofdstad in 1076 in handen kreeg.

Na de val van het rijk migreerde een deel van de Akanvolken, zoals de Ashanti en de Fante naar het zuiden. Er werden meerdere staten gesticht, zoals de Ashanti-federatie en enkele Fante-staten. Het grootste deel van het gebied werd verenigd in de zestiende eeuw onder de Ashanti-confederatie. In eerste instantie was dit een los statenverbond, maar later werd het een gecentraliseerde staat, met een hoge mate van bureaucratie rond Kumasi.

Het eerste contact tussen de plaatselijke volksstammen en de Europeanen vond plaats in 1470. De Europeanen noemden het gebied de "Goudkust".

In de negentiende eeuw trokken de Britten Ghana binnen en na slag te hebben geleverd moesten de inwoners van het latere Ghana in 1901 de nederlaag erkennen. Het gebied kreeg de status van een Britse kolonie, bekend onder de naam Gold Coast.

Op 6 maart 1957 kwam er een eind aan de koloniale overheersing en kreeg het de naam Ghana. Kwame N'krumah werd de eerste minister-president; daarmee was het het eerste gekoloniseerde land in Afrika dat zijn onafhankelijkheid terug kreeg. In 1960 werd het land een republiek met N'krumah als president. De niet-gebonden links georiŽnteerde N'krumah werd echter tijdens een staatsiebezoek aan Vietnam op 24 februari 1966 door een door de CIA gesteunde staatsgreep ten val gebracht.

Op 4 augustus 1974 werd het rechts rijden ingevoerd. Daarvoor werd er links gereden.

Op 4 juni 1979 volgde een linkse staatsgreep van het leger onder leiding van Jerry Rawlings. Het leger hield aanvankelijk slechts toezicht op de burgerlijke regering maar in 1981 trok het de macht geheel naar zich toe en werd Rawlings president. Vanaf 29 december 1992 werd Ghana een democratie met Rawlings als gekozen president. In 2000 kon Rawlings niet meedoen aan de verkiezingen omdat hij al 2 termijnen president was. Toen werd de leider van de grootste oppositiepartij gekozen: John Agyekum Kufuor. Sindsdien is hij de president.

Bron: WikipediaOpen website
30 Jul 2008
(C) 2008 Wings for Kids